Τα Σύγχρονα Νέμεα

Ο θεσμός της αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων είναι αποτέλεσμα της ανασκαφικής εργασίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ στην Αρχαία Νεμέα, κατά τα έτη 1971-2004, με Διευθυντή Ανασκαφών τον Καθηγητή Στέφανο Γ. Μίλλερ, και του οράματος του Παρμενίωνος Δημητρίου, ο οποίος ήταν ο Κοινοτάρχης της περιοχής το 1973, όταν ο Μίλλερ έφτασε στη Νεμέα για να ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες για τις ανασκαφές.
Οι ανασκαφές στο στάδιο ξεκίνησαν την άνοιξη του 1974 και διήρκεσαν 20 ολόκληρα χρόνια. Στις 6 Ιουλίου 1994, ο Μίλλερ παρέδωσε το στάδιο στον τότε Υπουργό Πολιτισμού Θάνο Μικρούτσικο, ως εκπρόσωπο του Δημοσίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιέλαβαν αγώνες δρόμου με τη χρήση του μηχανισμού εκκίνησης (ύσπληγας) που είχε ανακατασκευαστεί χάρη στις έρευνες του Καθηγητή Πάνου Βαλαβάνη. Ήταν υπέροχο να βλέπεις το αρχαίο στάδιο να επανέρχεται στη ζωή μετά από τόσους αιώνες, μπροστά σε 1500 θεατές. Ο Παρμενίων Δημητρίου είχε αποδημήσει δύο χρόνια νωρίτερα, αλλά ο Μίλλερ αισθανόταν ότι είχε κρατήσει την υπόσχεσή του να κάνει την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.
Αναπτύχθηκε τοπικός ενθουσιασμός, η ιδέα της αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων άρχισε να κερδίζει έδαφος και στις 30 Δεκεμβρίου του 1994 είκοσι τρεις εντόπιοι συμφώνησαν να ιδρύσουν τον Σύλλογο για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων (Σ.Α.Ν.Α.), με διακριτικό τίτλο «Τα Νέμεα». Υπογράφηκε καταστατικό που εγκρίθηκε στις 2 Μαρτίου του 1995.
Ο Σύλλογος ταυτίστηκε με δυο βασικές αρχές της αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων: οι Αγώνες πρέπει να είναι αυθεντικοί, με τήρηση, κατά το δυνατόν, του αρχαίου τελετουργικού και πρέπει να είναι ανοικτοί στη συμμετοχή οποιουδήποτε ανθρώπου. Ως σκοπός τους δεν ορίστηκε η παροχή θεάματος στους επισκέπτες – αν και αυτό δεν αποκλείεται ως αποτέλεσμα – αλλά η ευκαιρία καθενός και όλων να «μεταμορφωθούν» σε αρχαίο Έλληνα αθλητή, έστω για μόλις δέκα λεπτά της ώρας.
 

Επικοινωνία

Δήμος Νεμέας
Λεωφόρος Παπακωνσταντίνου 39B
Τ.Κ: 20500

Τηλέφωνο: 27463-60118
Newsletter