ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                      Νεμέα  :    24/2/2021

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ  ΝΕΜΕΑΣ                                                                 

 

                                                                                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου του  τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη στο Δημαρχείο Νεμέας υπό την καθοδήγηση  του Αντιδημάρχου , Αθανασίου Καρκώνη.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κκ. Ευάγγελος Ανδριανάκος,  Απόστολος Καραχοντζίτης  και Σοφία Χρυσικοπούλου, εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος και ιδιώτες ιατροί της πόλης μας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία της επιδημίας  Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες στο Δήμο Νεμέας  και οι τρόποι αντιμετώπισης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Μετά από τις τοποθετήσεις των παρισταμένων και τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε εξήχθησαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Η νόσος από  κορωνοϊό εκδηλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους:

-σε κάποιους με ήπια συμπτωματολογία  , απόλυτα διαχειρίσιμη από τον ασθενή και τους γιατρούς

-σε κάποιους με έντονη συμπτωματολογία που επιβάλλει νοσοκομειακή περίθαλψη, διαφόρων βαθμίδων

- και σε κάποιους δεν εκδηλώνεται με κανένα σύμπτωμα, οπότε και διαφεύγει η διάγνωσή του

Κανένας από εμάς δεν  γνωρίζει πώς θα εκφραστεί ο ιός  αυτός, αν  μας επισκεφθεί , αφού ακούμε για απόλυτα υγιείς ανθρώπους που διασωληνώθηκαν ή και κατέληξαν, όπως και για χρονίως πάσχοντες που πέρασαν το Γολγοθά τους και ανέκαμψαν ή το πέρασαν εξαιρετικά ήπια.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο μακρύς χρόνος της επιβολής των μέτρων από το Κράτος έχει φέρει ψυχολογική κούραση, οικονομική ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, όμως ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , για ποιο μέλλον θα μιλάμε;

Όταν λοιπόν δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον, φρόντισε να φτιάξεις το παρόν για να εξασφαλίσεις το μέλλον.

Αν λοιπόν θέλουμε να συνεχίσουμε όλοι να πηγαίνουμε στις δουλειές μας , αν θέλουμε να συνεχίσουν τα σχολεία στην περιοχή μας να είναι ανοιχτά και οι επιχειρήσεις της πόλης μας να μην κλείσουν, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να παίρνουμε τον καφέ μας και να τον απολαμβάνουμε  μακριά από συνωστισμούς αλλά με προφυλάξεις - και να μην φτάσουμε στην απόλυτη καθολική καραντίνα, όπου δεν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι  γιατί  η αστυνομία θα υποχρεωθεί να μας ελέγχει, τότε:

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ:

1. Σταματήστε τις άσκοπες μετακινήσεις.

2. Αποφύγετε να συνωστίζεστε έξω από τα σχολεία, τις καφετέριες, τις τράπεζες τα super-markets, το ταχυδρομείο και ειδικά χωρίς να φοράτε σωστά την μάσκα σας.

3. Αποφύγετε τις επισκέψεις σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια. Τα γλέντια και τα γενέθλια «έκαψαν» πολλούς.

4. Πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας και εφαρμόστε συχνά αντισηπτικό.

5. Φορέστε σωστά την μάσκα σας καλύπτοντας την μύτη και το στόμα. Το σαγόνι, το μέτωπο και ο καρπός που πολλοί βάζουν την μάσκα, δεν εκτοξεύουν σταγονίδια για να κολλήσει κανένας. Σε εσωτερικούς χώρους φρόνιμο θα ήταν να χρησιμοποιούμε διπλή μάσκα , για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης.

6. Δεν είναι ντροπή όταν εσύ είσαι τυπικός με τα μέτρα να απαιτήσεις και από τον άλλον να κάνει το ίδιο. Πάρε θέση για την υγεία σου και ζήτα το. Κάνε εσύ τον ασυμμόρφωτο να συμμορφωθεί. Ένας-ένας και όλοι μαζί θα καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι από αυτό που ζούμε.

7. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για ότι περίεργο αισθανθείτε. Αυτός ξέροντας το ιστορικό σας θα σας κατευθύνει τι να κάνετε και πώς θα κινηθείτε. Μην ζητάτε την συμβουλή από συγγενικά πρόσωπα και άτομα που παρουσιάζονται ως γνώστες της κατάστασης προβάλλοντας την ιδιότητα ή την θέση τους. Ο γιατρός σας μόνο ξέρει και κανείς άλλος

8. Φροντίστε να εμβολιαστούν οι ηλικιακές ομάδες που ορίζει το κράτος

9. Μην στέλνετε τα παιδιά σας άρρωστα στο σχολείο, κρατήστε τα σπίτι μέχρι να αναρρώσουν πλήρως. Δεν χρειάζεται να κολλήσουν και τα άλλα παιδιά οτιδήποτε και αν έχουν τα δικά σας, κορωνοϊό ή μη.

10. Και αν τελικά είστε από τους άτυχους που είτε πρόσεχαν είτε δεν πρόσεχαν, κολλήσουν κορωνοϊό, ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τον ΕΟΔΥ και τον γιατρό σας.

Μην αποκρύψετε τις δραστηριότητες και τις επαφές που είχατε τις μέρες πριν χαρακτηριστείτε  «κρούσμα». Φερθείτε υπεύθυνα προς την κοινωνία χωρίς να  φοβάστε για τον κοινωνικό στιγματισμό. Προσπαθήστε να βοηθήσετε τους άλλους προτρέποντας  τους , να μην κάνουν ότι εσείς κάνατε λάθος ή ότι οι άλλοι έκαναν λάθος για εσάς.

ΜΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΔΙΚΑΖΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑ.

ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Υ.Γ (1): Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ τον Ιανουάριο του 2021:

«ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ» ΚΡΟΥΣΜΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

-ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΟΥ ΟΞΕΟΣ SARS –CoV-2 (ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ) ή

- ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ (RAPID TEST) ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ

Υ.Γ (2): ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ… ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ.